Ételallergia, vagy intolerancia

Az ételallergia és ételintolerancia két különböző reakciót jelent, amelyek azonban mindkettőt az étkezés során tapasztalhatod.

Az ételallergia akkor következik be, amikor az immunrendszered tévesen támadást indít az élelmiszerrel szemben. Ez a reakció gyakran az élelmiszerfehérjékkel kapcsolatos, és az immunrendszer azzal a céllal dolgozik, hogy megszabaduljon a “veszélyesnek” tekintett anyagtól. Ennek eredményeként az allergiás reakciók lehetnek hevesek és azonnaliak. Ilyenek például bőrkiütések, duzzanat, légszomj vagy akár anafilaxiás sokk, ami életveszélyes állapot is lehet.

Az ételintolerancia akkor jelenik meg, amikor a szervezeted valamely élelmiszerre reagál, de ez nem a közvetlen immunrendszeri válasz miatt történik. Inkább az emésztőrendszered vagy más testi folyamataid érzékenyebbek a bizonyos összetevőkre vagy anyagokra. Ennek eredményeként olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például puffadás, hasmenés, hasi fájdalom vagy gyomorégés. Az intolerancia reakciók lassabbak és általában kevésbé súlyosak, mint az allergiás reakciók.

Összefoglalva, az ételallergia az immunrendszer gyors és gyakran heves reakciója egy élelmiszerre, míg az ételintolerancia az emésztőrendszer vagy más testi folyamatok érzékenységének eredményeként jelentkező lassabb és enyhébb tünetekkel járó reakció.

Mindkét esetben fontos azonosítani azokat az élelmiszereket, amelyek problémát okozhatnak, és szükség esetén szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés vagy diéta kidolgozása érdekében.

Foglalj időpontot most