Sjörgen -szindróma diéta

A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség, amely a nyálkahártyák és a száraz szemek krónikus gyulladásával jár. A betegség gyakran kiegészül más autoimmun betegségekkel, például rheumatoid arthritis vagy szisztémás lupus erythematosus. A Sjögren-szindróma tünetei közé tartozik a száraz szemek, a száraz száj, a szájüregi és a torokfájdalom, a fáradtság és az ízületi fájdalom.

A megfelelő étrend fontos lehet a Sjögren-szindróma kezelésében és a tünetek enyhítésében.

  1. Hidratáció: Mivel a betegség száraz szemet és szájat okozhat, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, és kerülje az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, mivel ezek kiszáríthatják a szervezetet.
  2. Ha a szájüregi tünetek miatt nehézségei vannak az evéssel, akkor könnyen nyelhető, puhább ételeket fogyaszthat, például leveseket, püréket, joghurtot és turmixokat.
  3. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, és segíthetnek enyhíteni az autoimmun betegségek tüneteit. Tengeri halak, például lazac, tonhal és hering jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak.
  4. Olyan ételek fogyasztása ajánlott, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak.
  5. E-vitamin és C-vitamin: Ezek a vitaminok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a szemek egészségének fenntartásában. A dió, mandula, spenót, brokkoli és narancs, hozzájárulhat a szükséges vitaminok beviteléhez.
  6. Ha rheumatoid arthritis is társul a Sjögren-szindrómához, fontos lehet az ízületek védelme. Kerülje az olyan ételeket, amelyek gyulladást okozhatnak az ízületekben, például a magas só- és cukortartalmú ételeket.

Mindazonáltal minden beteg egyedi, és a Sjögren-szindróma tünetei eltérhetnek. Ezért fontos, hogy egyénre szabott diétás terv! Dietetikus szakember segít meghatározni az a személyre szabott étrendet, figyelembe véve az egyéni igényeket és tüneteket. Emellett fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és az orvos által előírt gyógyszerek szedése is a betegség kezelésének részeként.

Foglalj időpontot most