Mi az a pajzsmirigy, mire való?

A pajzsmirigy egy kis mirigy a nyakad elülső részén, olyan, mint egy pillangó alakú apró dudor. Ez a mirigy olyan fontos dolgokat csinál, mint például segít neked energiát termelni és tartani, hogy mindent meg tudj tenni. Gondolj rá, mint a tested energia-főző készletére!

Egy kicsit úgy működik, mint egy okos kis gép. Megkapja az “utasításokat” az agyadból, hogy mennyi energiára van szükséged. Ezután “főzi” és kibocsátja a hormonokat, amelyek segítenek a testednek működni.

A mirigy által termelt hormonok, például a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4), befolyásolják a test energiafelhasználását, a hőtermelést, valamint az idegrendszeri és izomfunkciókat. Az agyalapi mirigy által termelt tirotróp hormon (TSH) stimulálja a pajzsmirigy hormontermelését, amelynek eredményeként a pajzsmirigy hormonok visszacsatolnak, és gátolják a TSH termelését, amikor elegendő hormon van jelen a vérben.

De néha a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont bocsát ki. Ha túl sok van belőle, akkor a tested olyan lesz, mintha egy hatalmas energiaruházatot viselnél: túl meleg leszel, izgatott és nehéz lehet a szívednek. Ha túl kevés hormonja van, akkor viszont úgy érzed magad, mintha egy hatalmas zúzmarapaplanba burkolóztál volna: fáradt vagy, nehezen tudsz dolgozni és inkább csak aludnál.

Szerencsére vannak szakemberek, akik segíthetnek, ha a pajzsmirigyed valamiért nem működik rendesen. De alapvetően a pajzsmirigy a testedben a “beépített energiatermelő üzem”, amely megpróbálja mindig megfelelően tartani a szükséges energiaszintet, hogy jól érezd magad és mindent meg tudj csinálni a nap folyamán.

Foglalj időpontot most