Mit igyon a baba a hőségben?

A hőség a kisbabák szervezetét is megterheli, a táplálkozásuk is kissé változik.

A nyári hőségben a felnőttek, idősebb gyermekek izzadással, fokozott légzéssel hűtik szervezetüket. A csecsemők testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnőtteké (60%). Nagyobb a kiszáradás veszélye, mivel izzadással nem tudnak annyi hőt leadni, a szapora légzés sem elegendő a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt. Elsődleges szempont a nyári táplálkozás kialakításában a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel!

Mit igyon a baba?

6 hónapos kor alatt a kizárólagos szoptatást javasolja az Európai Gyermek Táplálkozástudományi Társaság (ESPN) 2009-es ajánlása. Az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemőnek szüksége van. Ha a baba megissza a napi 8 dl-1l anyatejet (vagy annak hiányában a tápszert),csak akkor lehet szükség arra, hogy plusz folyadékot kapjon, ha a hőmérő higanyszála extrém tartományba kúszik. Ebben az esetben forralt, majd lehűtött vízzel, vagy babavízzel lehet megkínálni a kicsit.

Fél éves kort követően a hozzátáplálás megkezdése után az elsődleges táplálék még mindig az anyatej,(vagy tápszer), de ezek önmagukban nem elégítik ki a csecsemő energia- és tápanyag-, elsősorban vas- és vitamin szükségletét, ezért ekkor el kell kezdeni a hozzátáplálást.

A baba folyadék igénye testtömeg kilógrammonként 120-150 ml naponta, így egy fél éves 6 kg-os baba folyadékigénye kb. 1 l, egy magasabb súllyal rendelkező baba esetében több. A hozzátáplálás megkezdése után a napi anyatejfogyasztás mennyisége kevesebb, ezért feltétlenül kell pótolni a folyadékbevitelt! A legjobb ital a víz! Már ebben a korban érdemes rászoktatni a kisdedet arra, hogy a víz a szomjoltó folyadék. Még a100% gyümölcslevek cukortartalma is magas, mivel sűrített mennyiségben tartalmazzák a gyümölcsöt. Egy dl almalé gyümölcscukor tartalma kb. 100-150g almának felel meg. Ezért a babának, aki még csak most ismerkedik az élelmiszerekkel, ételekkel, 1dl gyümölcslé egy étkezésnek felel meg.

Mit egyen a baba?

A 6 hónapot betöltött csecsemőnél megkezdődik a hozzátáplálás. A nyári időszakban számos friss gyümölcsöt, zöldséget lehet kapni, így könnyedén változatos étrendet lehet kialakítani.  Eleinte csak pár kanál gyümölcslével, később pépesített formában, fokozatosan lehet adni a babáknak az új ételeket. A gyümölcsök nedvességtartalma is hozzájárul a napi folyadékfogyasztáshoz. Egy 7 hónapos baba étkezésében már remekül beilleszthető egy lédús barackpüré tízórai.

A nyári hőségben előfordulhat, hogy csökken a csecsemő étvágya, ez teljesen természetes. Ilyenkor érdemes, lédúsabb táplálékkal kínálni a babát, anyatej, gyümölcspép, babatej, ezekből minden olyan tápanyagot lehet fedezni, amire a babának szüksége van.