Mire jó a rost?

Az élelmi rost az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátokból és a növényi sejtek falát alkotó ligninből épül fel

Két nagy csoportját különböztetjük meg, a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostok.

A szervezet számára számos pozitív hatásuk van

1. Csökkenti a koleszterinszintet
Az epesavat megköti, ezáltal a koleszterin felszívódását csökkenti. Fontos a táplálkozás rosttartalmának növelése a szív és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

 2. Csökkenti a szívbetegség előfordulását
A rostban gazdag élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása erős összefüggést mutat a szívroham és a szívbetegség eredetű halálozás csökkent előfordulásával.

3.Segít a vércukor kontrollálásában
Mivel a viszkózus rost az ételekhez hozzáadva zselészerű anyagot alkot a gyomorban, ennek eredményeképpen a tápanyagok lassabban szívódnak fel és kerülnek a véráramba. Ezáltal egyenletesebb inzulinelválasztás ,amely a vérben lévő cukor szállításában játszik szerepet. Ez különösen a cukorbetegek számára jelentős, de egészséges emberekben is gátolja a hirtelen vércukoremelkedést, valamint hosszabban tartó teltségérzetet biztosít.

4. A székrekedés kezelése és megelőzése
A rost nem szívódik fel a gyomor-bélrendszerben, a vizet  magukhoz vonzzák ezért a rostban gazdag élelmiszerek növelik a széklet tömegét, és csökkentik a salakanyag az emésztőszervrendszeren történő áthaladásához szükséges időt.

5. A testsúly szabályozása
A magas rosttartalmú élelmiszerek azért okoznak teltségérzetet, mert vizet vonnak magukhoz, kidagadnak a bélrendszerben, ezáltal lassabban haladnak keresztül az emésztőrendszeren, lassabban szívódnak fel, hosszabb időn keresztül dolgozik a szervezet. Elkerülhető a két étkezés közötti kínzó éhségérzet.

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik a diétás rostok. Napi ajánlott mennyiség, 40-50g.  Pozitív hatásaikat csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett fejtik ki , mivel vizet vonnak magukhoz. Ha magas rosttartalmú táplálkozás mellett nem fogyasztunk 2-3 liter folyadékot, ellenkező hatást érhetünk el.

Foglalj időpontot most