Stevia

A stevia vagy sztívia (Stevia Rebaudiana, magyarul jázmin pakóca) egy Dél-Amerikában őshonos növény, amely édes leveléről lett nevezetes. A stevia olyan természetes édesítőszer, melynek levele 30-szor, kivonata pedig akár 300-szor édesebb a cukornál!

A stevia egy sokoldalú növény, melyet évszázadok óta használnak édesítésre, étvágycsillapításra, illetve gyógyításra (bőrbetegségek ellen, vágási sebeknél). Paraguayban több mint száz éve, Japánban 33 éve, Kínában pedig 18 éve fogyasztják és használják a sztívia levelét és kivonatát.

A stevia (sztívia) természetes édesítőszer előnyős tulajdonságai:

• Fogyókúrához kiválóan használható, hiszen kalóriatartalma – gyakorlatilag – nulla;
• Lúgosító hatású (nem savasít), tökéletes édesítőszer egy lúgosító étrendhez;
• A stevia nem emeli a vércukorszintet, hanem segít annak szabályozásában;
• Jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, cukorbetegek is fogyaszthatják;
• A stevia elősegíti a magas vérnyomás normál szintre csökkentését;
• Gombaölő tulajdonsága (lúgosító hatása miatt) gyorsítja a Candida kezelését;
• A stevia mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva gyógyítja a bőrbetegségeket.